RBA / RTA / RDA / RDTA – Hva er dette og hva er forskjellen?

Det er mange forkortelser av det som fremstår som fremmede (og gjerne engelske) ord, og mange av dem er begrep som en fort kommer innom i sin dampekarriere. Det er ofte slik at disse ordene kan gjøre en lettere forvirret, og det er ikke helt ukjent at begrepene kan virke så fremmede at en som ønsker å slutte å røyke tenker at; «dette er for komplisert for meg, jeg vet ikke hva alt dette betyr, jeg tror ikke e-sigaretter er veien for meg».
Jeg har selv vært der og tenkt disse tankene og derfor vil jeg bryte ned begrepene slik at de er lettfattelige for alle og enhver.
La oss starte med fellesbetegnelsen for RTA, RDA og RDTA, nemling RBA (:


RBA;

RBA er et engelsk akronym for ReBuildable Atomizers og er en fellesbetegnelse for RTA og RDA.

Man kan anse RBA som en hovedgren og fra hovedgrenen springer det ut to underkategorier.
Den første er RTA (Rebuildable Tank Atomizers) som er et tank-system. Den andre er RDA (Rebuildable Drip Atomizer) som er et dryppe-system.

Felles for disse to er at du ofte kan vikle din egen coil (med bruk av egnede metalltråder) og sette den på atomizeren med egenvalgt bomull.
Den største fordelen med RBA er at du kan selv velge hvilken motstand din coil skal ha. Ønsker du en enkel micro coil med relativ høy motstand (ohm) best egnet for munn-til-lunge-drag kan du bruke det. Ønsker du en eksotisk og avansert coil med lav ohm best egnet for direkte-til-lunge-drag kan du fint bruke det også.

En annen og svært god grunn til å bruke RBA er en vesentlig større smaksopplevelse og for noen er damp-produksjonen viktig i og med at en RBA vil produsere vesentlig større skyer enn noe annet utstyr. Enkelte typer RTA leverer også ferdigproduserte coiler kjent som stock coil, disse kommer i mange variasjoner avhengig av hvilken type RTA du har.
Mere on coiler generelt samt ohm i egne bolker (:


RTA;

Her ser du et bilde som illustrerer et eksempel på en RTA. Akkurat denne RTA’en tilbyr muligheten til å kunne bruke enten ferdigproduserte coiler eller egenvikling av coil. (Smok Spirals Plus RTA)

Rebuildable Tank Atomizer.
I ordet ligger «ombygning», altså du kan bygge om coilen på atomizeren.

En RTA vil bestå av mange deler som skal settes sammens på en helt spesifikk måte.
Hoveddelene i en RTA vil bestå av basen og selve atomizeren, pyrexglass-tank, pipe også kjent som chimney, topp-delen kjent som top cap, munnstykket og fremdeles er der mange andre små deler som er like viktige som hoveddelene.

Enkelte typer RTA‘s kan være noe vanskelig å sette sammens for en ny og spirende damper men med riktig trening, masse nyskjerrighet og med god forståelse av utstyret er det egentlig relativt problemfritt.

En stor fordel med RTA‘s er at du ofte kan finne stock coils (ferdigproduserte coiler) til din RTA, eller du kan vikle selv (hvis din RTA kommer med byggedekk). På den måten kan man i mye større grad egendefinere hvilket type metall du ønsker å bruke, motstand på coilen samt coilens tykkelse og lengde.

Egendefinering av coil tillater at du også vil kunne få en helt ny smaksopplevelse av din favorittjuice. Man finner ofte at har man først har prøvd en RTA så går man sjelden eller aldri tilbake til eldre og mer begrensede tank-systemer. En RTA har dessuten et tank-system, dvs. at den har en tank som kan holde flere milliliter e-juice i motsetning til en RDA.

OBS; Se egen sikkerhets-bolk på vikling av coiler, ohm’s lov og batterisikkerhet!

 

 

 


RDA;

Her ser du et bilde som illustrerer et eksempel på en klassisk RDA. (Dead Rabbit RDA, Heathen & Hellvape)

Rebuildable Dripper Atomizer.
En RDA er også kjent som en «dripper» og brukes av erfarne dampere med bred erfaring.

En dripper kan brukes på to forskjellige måter;
Den ene og mest opplagte måten er at man drypper e-juice over coilen og damper litt før man drypper juice på nytt. En RDA har ingen tank som kan holde e-juice men den har vanligvis små juice-kanaler i byggedekket hvor overflødig juice fra veken vil legge seg.

Den andre måten man kan bruke enkelte typer RDA‘s på er å montere en squonk-pin på den for så å bruke RDA‘en på en squonker. Squonkere er hovedsaklig (enn så lenge) mekaniske mods som kun skal benyttes av erfarne dampere.

En RDA med vanlig 510-tilkobling kan monteres på en ordinær regulerbar mod og brukes som en dripper. Det sies at man vil oppnå den aller beste smaken med en dripper da den vanligvis skal brukes med eksotiske coiler, og de fleste RDA er utformet slik at smaksopplevelsen vil bli maksimalisert. Man vil også oppnå svært store og tykke skyer pga. RDA‘ens utforming, coil-oppsett samt bruk av høy watt.

OBS; Se egen sikkerhets-bolk på vikling av coiler, ohm’s lov og batterisikkerhet!

 

 

 


RDTA;

Her ser du et bilde som illustrerer et eksempel på en klassisk RDTA. (Medusa RDTA, Geek Vape)

Rebuildable Dripper Tank Atomizer.
En RDTA er som navnet tilsier – en RDA med tank til å holde juicen.

Denne er kanskje den mest forvirrende kategorien av dem alle siden man ikke skal dryppe e-juice på coil som i en vanlig RDA.
Dermed kunne man tro at det nå var en RTA ikke sant?

Når den første RDTA‘en slo ut i markedet flere år siden fungerte den slik at man «pumpet» på munnstykket slik at juice dryppet ned på veken. I dag har RDTA‘ene fått et vesentlig ansiktsløft men prinsippet er fremdeles det samme;
dagens RDTA er designet slik at veken i coil dypper nedi juicen som her ligger under selve byggedekket hvor coilen sitter, og på denne måten suger den til seg veske ettersom man damper.

På grunn av sitt oppsett faller denne tank-versjonen inn under termen RDTA – og ikke RTA.
Man kan selvfølgelig fremdeles dryppe på enkelte typer RDTA, selv om det er noe unødvendig i og med at veken til enhver tid har juice-tilførsel).

OBS; Se egen sikkerhets-bolk på vikling av coiler, ohm’s lov og batterisikkerhet!

Comments are closed.