Cart/Clear/Glass/Atomizer – Hva er dette og hvorfor trenger jeg en?

Hva er en Atomizer og hvorfor trenger jeg en?

Under vil du kunne lese om de forskjellige termene og hva de gjør og hvilket bruksområde hver enkelt har. Jeg forstår at alle termene kan virke veldig forvirrende til å begynne med – men les videre så skal du se at det egentlig ikke er så vanskelig som først fryktet (:


Forskjeller mellom Cartomizer, Clearomizer og Glassomizer/Tank, Pod samt egenskapene til en Atomizer;

Selv om disse i utgangspunktet har lik funksjon så er de bygd opp på forskjellige måter og dermed får de et eget navn.
Felles for dem alle er at de er en form for tank og dens funksjon er å holde (samt forbrenne) e-juice. Tanken monteres så til en mod. Uten en atomizer i enten cartomizer, clearomizer, pod eller tank vil ikke damp for innhalering kunne bli produsert.


Her ser du et eksempel på hvordan en cartomizer kan se ut.

 

Cartomizer;

Består av en liten tube-aktig tank som innehar bomull eller bomull-lignende materiale som fungerer som en veke. Veken vil absorbere e-juicen og fordampe den når batteriet blir oppvarmet ved innhalering.

En cartomizer brukes på utstyr som er svært enkle i bruk og den kan ikke monteres på annet utstyr enn det den er bergenet til. Smaksopplevelse, damp-produksjon og levetid er vanligvis begrenset.

En cartomizer kan heller ikke rengjøres eller gjenbrukes da det vanligvis har et lukket system og er hovedsaklig beregnet til engangsbruk.


Her er et eksempel på hvordan en clearomizer kan se ut.

 Clearomizer;

Består av en liten tube-aktig tank vanligvis av plastikk.
Inni clearomizeren sitter en liten coil som har veke festet til seg, veken vil kontinuerlig absorbere og mate e-juice til coilen. Coilen vil automatisk varmes opp og brenne av e-juice når det innhaleres på munnstykket.

En clearomizer er som en cartomizer svært enkel i bruk, og kan ikke benyttes på annet utsyr enn det den er beregnet til. Smaksopplevelse, damp-produksjon og levetid er begrenset.

Kan vanligvis ikke rengjøres men kan til gjengjeld gjenbrukes noen runder da man kan fylle på ønsket e-juiceflere ganger.

 

 


Er er et eksempel på hvordan en pod kan se ut. Dette er av pod-typen til Joyetech Autopack Penguin SE.

Pods;

En pod er en liten plasttank og lik som de allerede nevnte har den bomull/veke, en coil samt rom for å holde e-juice inni poden. Enkelte pods kan rengjøres og felles for alle pods er at de uansett kan gjenbrukes.

En pod vil som clearomizers ha begrenset levetid og men i motsetning til clearomizers kan du bytte coil i en pod. En pod er spesifikt designet og beregnet til gitt apparat og kan dermed ikke brukes til andre apparat som også måtte bruke et pod-system.

I dag fins det mange forskjellige apparat med egen pod og disse er svært godt egnet til en nybegynner da de vanligvis gir en bedre smaksopplevelse enn cart- og clearomizers, samt at de produserer en god sky og gir en generell god dampeopplevelse.


Glassomizer/Tank;

Ovenfor viser et bilde av en veldig vanlig MTL-tank fra produsenten Aspire.

En glassomizer har mange likhetstrekk til en clearomizer, men der er noen vesentlige forskjeller.
En glassomizer er også kjent som en tank (gjerne av glass eller metall). Moderne tanker er oppbygd av stainless steel og pyrexglass og kommer i mange forskjellige former og farger.

Noen er beregnet til såkalt «munn-til-lunge-drag» (MTL (Mouth To Lung); innhalere damp og holde den i munnen før den innhaleres til lunge, som er vanlig innhaleringsmåte med tobakk).
Andre tanker er designet for «direkte-lunge-drag» (DL (Direct Lung hit); innhalere direkte til lunge uten å holde damp i munnen).

I starten kan det å velge rett tank til dine behov oppleves som litt vanskelig, men to enkle huskeregler er;
Spørsmål;
Er jeg MTL-damper som gir en god dampeopplevelse og som er best for en nybegynner
eller er jeg mere erfaren og liker best DL med veldig mye damp?

1) Hvis MTL trenger du en MTL-tank samt en mod som har begrenset wattkapasitet.
2) Hvis DL trenger du en DL-tank samt en mod som har høy wattkapasitet.

 

Ovenfor viser et bilde av en veldig vanlig DL-tank fra produsenten Smok.

 

En tank kan vanligvis holde alt fra 2 til 6ml e-juice. Denne juicen mates automatisk inn i en forhåndsprodusert, påmontert coil.
Coilen byttes ut ved behov og tanken kan da enkelt demonteres, rengjøres og gjenbrukes. Smaksopplevelsen, damp-produksjonen og coilens forventede levetid er vesentlig optimalisert.

Alle moderne tanker har en 510-tilkobling som benyttes av de aller fleste moderne regulerte modder, dette betyr at tanken er universell og kan påmonteres de fleste regulerte modder som har 510-tilkobling.

Coilene til en tank varierer veldig men felles for dem er at coilene er forhåndsprodusert og har en fast ohm (motstand). Når en bytte coil bør man alltid passe på at man ikke monterer på en annen coil enn det som er beregnet for den gitte tanken (heldigvis er det enkelt å se forskjell på coilene).
Man bør ikke gå over coilens anbefalte watt/voltstyrke da høyere watt/volt kan brenne bomullen inni coilen og gi vond smak.

 

 


Atomizer;

Ovenfor er en illustrasjon på hvordan en atomizer kan se ut. Den består av flere deler som tilsammens utgjør en fullverdig tank.

Du vil finne en atomizer i alle former og versjoner av cartomizer, clearomizer og glassomizer. Ja til og med i alle varianter av RBA’s (mere om RBA i egen bolk).

Felles for disse er at en atomizer vil ha en positiv og en negativ post hvor en metallwire (også kjent som en coil) med bomull eller bomull-lignende materiale (veke) inni seg, vil være påkoblet disse to postene.
Når veken er gjennomvåt av e-juice er det atomizeren som er ansvarlig for at ønsket watt kommer inn til coilen og at juicen da blir omdannet til damp som du innhalerer.

En atomizer kommer i svært mange forskjellige varianter og fasonger – noen kommer faktisk som et byggesett som du kan bygge om etter behov.
Andre atomizere kan man dryppe juice over (RDA, se egen bolk), mens andre igjen har en innebygd atomizer og skal helst ikke gjenbrukes (cartomizers/clearomizers).

Levetiden og kvaliteten på en atomizer er avhengig av hvilken type du bruker.
En atomizer fra en cartomizer for eksempel vil ha en relativt kort levetid sammenlignet med en RBA, fordi avfall fra dampet juice vil tilføre coilen det jeg kaller for gunk (avfall/gammel juice).

Når dampen smaker rart eller brent, kanskje smaker det svidd popcorn eller kanskje det ikke smaker noe som helst – ja da er det på tide å bytte coil eller bomull i coilen, som er påmontert atomizeren (eller kaste hele cart/clearomizeren hvis en bruker slikt utstyr).
Hvis du bruker en RBA kan du enkelt rengjøre atomizeren etter at juice er tømt og coil er fjernet.

 

Comments are closed.