E-juice – med eller uten nikotin?

E-juice – er den virkelig elektronisk?


Nei selvfølgelig er den ikke det 😀
Likevel blir navnet brukt for å beskrive at væsken blir benyttet til personlige fordampere (e-sigaretter) og ikke til noe annet.


En juice som jeg liker å kalle det, består hovedsaklig av 3 komponenter;

PG; Propylenglykol – en organisk forbindelse som er fargeløs og nesten smaksfri. PG har svært mange bruksområder bla. i industri, mat, kosmetikk og medisiner. PG er tyntflytende og har dessuten en desinfiserende effekt. PG blir brukt som smaksbæreren i en e-juice, og ved damping gir PG mere halsrøsk enn hva VG gir.

VG
; Vegetabilsk glycerin – et biprodukt fra planter, hovedsaklig fra palme, soya og kokos. Væsken er fargeløs og nesten smaksfri og brukes i samme industriområder som PG. VG er tyktflytende og fungerer som sky-produsenten i en e-juice. Jo mere VG, jo tykkere skyer. VG oppleves som mykere på halsen enn hva PG gjør.

Smaksessenser
; For at juicen skal smake noe som helst tilsettes det smaksessenser som er spesielt utviklet for innhalering. Denne typen essenser er ekstremt nøye testet og godkjent av de øverste instanser for bruk i e-sigaretter. Man kan for eksempel ikke bruke smaksessenser man kjøper på Rema til dette formålet, da disse essensene består av flere kjemiske komponenter som ikke er beregnet for innhalering. Nesten alle dampe-essenser på markedet er PG-basert.


(Alternativt) Nikotin;
Nikotin kan tilsettes en juice hvis ønskelig. Nikotinen er enten PG eller VG-basert, den kan også kjøpes med ønsket blandigsforhold.
På grunn av nye lover fra EU selges ferdigblandet nikotinholdig e-juice kun i 10ml-flasker. Skal man ha større flasker enn 10ml vil juicen da være nikotinfri, og man må tilsette nikotinen selv. Nikotinen selges da som «nicotine shot» i opptil 20mg styrke pr. shot.

For en erfaren damper kan man effektivisere kostnadsforbruket sitt ved å kjøpe en flaske med nikotin-base og bruke denne i stedenfor nikotin shots. En nikotin-base er et høykonsentrat opptil 100mg i styrke og skal behandles med svært høy forsiktighet og forståelse av produktet.
Høykonsentrat nikotin er svært giftig og kan være helseskadelig hvis håndtert på feil måte.

Bruk alltid plasthansker ved håndtering av ren nikotin. Væsken kan være etsende og får du det på huden så pass på å skyll godt med vann. Kontakt lege hvis du opplever ubehag av noen art.


Nikotinholding e-juice er enn så lenge ikke lov å selge eller kjøpe over disk i Norge. Lovverket er utdatert og det er forventet at endringer vil tre i kraft fra sommeren 2018 eller 2019 som da vil åpne opp for kjøp og salg her til lands. I mellomtiden kan man fint kjøpe nikotinfri juice i Norge og tilsette nikotinen selv, eller man kan kjøpe nikotinholdig e-juice fra EU-land.

Nikotin kan kun kjøpes fra land i EU/EØS (med unntak av Finland, Danmark og Ungarn) ved å reise til gitt land, eller ved å handle over nett. Nikotinen må da kun være til personlig bruk og man kan oppleve at pakken blir stoppet i Tollen med forespørsel om å fremlegge legeerklæring på at en trenger nikotinen ift. røykestopp. Legeerklæring kan du få fra din fastlege.

Etter dagens lovverk (pr. skrivende stund 18/02 2018) kan en innføre nikotin for 3 månders forbruk (inntil 10800mg). Dette tilsvarer relativt mange 10ml-flasker ferdig blandet e-juice og byr vanligvis ikke på noen problemer ift. innføring fra utland.


For en nybegynner som ønsker det så enkelt som mulig er det enkleste å bestille ferdig juice fra enten Sverige eller England (linker til nettsider finner du her). Gjør man seg en harrytur til Sverige kan man ofte finne både juice og fordampere i tobakkskiosken eller i evnt. lokale dampebutikker.

Rett nikotinstyrke for deg er veldig individuelt og det er avhengig av hvor mye du røyket/snuset og hvilken fordamper du nå bruker.
Hvis du røyket en 20-pakning eller mer om dagen vil en juice på 12mg til 20mg nikotinstyrke være rett for deg. Noen opplever at 18mg og 20mg kan være litt for sterkt, da går man bare ned på styrken til 12 eller 16. Etter en stund vil kanskje 12mg oppleves som stramt, da er det enkelt å gå ned til en lavere styrke.  Noe som også vil avgjøre hvilken styrke som er rett for deg er hvilken fordamper du bruker og om du foretrekker MTL eller DL. Hvis DL er det naturlig å gå ned på nikotinstyrken, i motsetning til MTL hvor det da vil være naturlig å øke den.


Kan jeg lage juicen selv?

Klart du kan!
De aller fleste norske nettbutikker selger alt du trenger for å lage din egen juice. Det du trenger er en flaske med PG, en flaske med VG, og evnt. nikotin hvis du bruker det. Du vil også trenge smaksessenser samt nødvendig utstyr til å blande ingrediensene i, og flasker til å oppbevare juicen på etterpå. Husk å markere flaskene med innhold, evnt. styrke, pg/vg-ratio og nårtid juicen ble mikset. På nett vil du finne tusenvis av oppskrifter som du kan prøve – noen nettbutikker selger også ferdige pakker med alt du vil ha behov for i pakken.

Når man skal måle opp hver ingrediens er det to måter å gjøre det på; enten med milliliter(ml) eller med gram (gr). Hvis milliliter vil du ha behov for et målebeger og plastsprøyter. Hvis gram vil du også trenge en liten vekt som måler nettopp gram.

Personlig finner jeg gram-metoden til å være mest nøyaktig men dette er en smakspreferanse fremfor noe annet. Det er smart å bruke plasthansker når man mikser – spesielt hvis man skal tilsette nikotin.

Når man skal lage juicen selv er det svært viktig å ta i bruk en miksekalkulator slik at man til enhver tid får korrekt mål av alle ingrediensene.
Du vil finne mange kalkulatorer på nett men det viser seg at få av dem er nøyaktige. Og nøyaktighet er viktig, spesielt hvis man håndterer nikotinbaser.

Den kalkulatoren jeg personlig foretrekker heter «eJuice Me Up«. Kalkulatorener enkel i bruk og kan med nøyaktighet regne ut hvor mye nikotin du skal tilsette hvis du ønsker en sterkere blanding. Er du usikker på hvordan softwaren fungerer kan du kontakte meg direkte for hjelp, eller du kan lete opp noen «how to» på Youtube 🙂

Du kan dessuten finne masse informasjon om hjemmemiksing av e-juice ved å klikke her 🙂


Nyttige Selvmiksings-Nettsider;

● NoSmoke.no – PG/VG/Essenser/Konsentrat/Flasker/Sprøyter/Oppskrifter
● PGVG.no – PG/VG/Essenser/Konsentrat/Flasker/Sprøyter/Vekt
● Chefs Flavours.co.uk – Essenser/Konsentrat til fornuftige priser
● Wizardlabs.us – Essenser/Konsentrat/Flasker/Sylindere
● E-liquid-recipes.com – Tusenvis av oppskrifter
● Vapeclub.co.uk – Ferdig blandet juice med og uten nikotin/Nikotin Shots
● Eciggs.se – Ferdig blandet juice med og uten nikotin/Nikotin Base
● Pink-mule.com – Ferdig blandet juice med og uten nikotin/Nikotin Base
● Cigge.no – Ferdig blandet juice med og uten nikotin/Nikotin Shots
● Esmokes.se – Ferdig blandet juice med og uten nikotin/Nikotin Shots/Nikotin Base/Essenser
● eJuice Me Up – Software for PC. Kraftig verktøy og en suveren kalkulator for korrekt mål av gr/ml/mg!
● Steam-engine.org – Online kalkulator
● Lucemill.com – Målebeger/Flasker/Sylindere/Essenser
● E-siggen.net – Rabattkoder Norge + Utland
● Planetofthevapes.co.uk – Rabattkoder Utland


Les mere om;

Comments are closed.