Forskjell på E-Sigaretter – Hva er rett for meg?

Hva er en mod og er det en e-sigarett?

Det fins mange forskjellige e-sigaretter på markedet i dag og det å gå seg vill i jungelen av produkter er svært lett, spesielt om du er ny på damping og usikker på hva du trenger for å komme i gang. Under vil du finne en enkel og oversiktlig liste med beskrivelse av forskjellige e-sigaretter (mods) og de forskjellige termene.


Mod (mods = mod i flertall) ;

Selv om ordet «mod» har sin opprinnelse fra de første dampe-apparatene verden så (mekaniske mod), brukes ordet i dag som en fellesbetegnelse på et batteridrevet apparat som produserer damp for innhalering. Apparatet har gjerne en, flere eller ingen knapper på seg, noen mods har et innebygd kretskort – andre ikke. Noen mods har også en skjerm på seg hvor informasjon vil være synlig – ja faktisk så er vi kommet så langt at touch screen er blitt mer og mer vanlig. Når du besøker en nettbutikk som selger dampeutstyr vil du veldig ofte se at butikken selger «Mods» med to underkategorier, «mekaniske mods» og «Elektriske (regulerte) mods«.


Mekaniske Mods (også kjent som Mech) ;

Bildet over illustrerer en typisk «tube mech». Det finnes mange varianter av denne men felles for dem er at de er mekaniske mods – da uten kretskort for regulering av watt/volt.

 

En mech er kort sagt en mod uten kretskort.
En mech er med andre ord stort sett bare et eksternt batteri som er satt inn i en mod uten kretskort. Den vil da naturlig nok heller ikke ha egenskaper som regulering av watt eller volt og kan dermed heller ikke inneha kvaliteter som temperaturkontroll, puff-teller og lignende.

Siden en mech ikke innehar noen reguleringer, vil maks ytelse (amp) fra batteriet bli kjørt rett inn i fordamperen (ofte en RDA). Dette betyr at hvis man bruker et batteri med lav ytelse eller bruker en coil med veldig lav motstand kan uhell skje.

Før regulerte apparat kom på markedet fantes det kun mekaniske mods og det startet gjerne med at en bruker tok tuben av en gammel lommelykt og modifiserte den med et batteri og tilhørende wirer. På denne tiden hørte man noen ganger på nyhetene om eksplosjoner og alvorlige ulykker i forbindelse med damping. Det som ikke kom frem var at disse uhellene skjedde fordi brukeren av mech modden ikke hadde god nok forståelse av volt og ohm-motstand.

Fordi en mech er et uregulert apparat skal den kun brukes av erfarne dampere da det kreves at brukeren kjenner «ohm loven» like godt som sin egen bukselomme. Det kreves også at brukeren har over gjennomsnittet god forståelse av batterisikkerhet.

En mech er aldri egnet for en nybegynner.


Regulerte Mods (også kjent som Elektriske Mods/Vaporizer) ;

En regulert mod er et apparat som muliggjør regulering av volt og watt gjennom et innebygd kretskort,
samt tilhørende knapper på utsiden av modden.
En regulert mod består av 2 underkategorier; innebygd batteri og eksterne batteri.

 

Et typisk starterkit for en nybegynner, bestående av mod med innebygd batteri samt en tilhørende tank for dampproduksjon. (Aspire Zelos Starter Kit)

– Innebygd Batteri;

Hvis modden har et innebygd batteri vil det oftest ikke være mulig å ta ut batteriet for ladning. Modden lades gjennom medfølgende ladekabel eller fra en USB-port på din PC.

En regulert mod med innebygd batteri er det apparatet de aller fleste dampere begynner med da den har begrenset kapasitet på volt og watt, noe som passer fint for en nybegynner for å bli kjent med hvordan damping fungerer.

Det fins mange forskjellige versjoner av en denne typen mods – hvorav den enkleste formen er et penn-lignende batteri med en tynn plast-tank (clearomizer) og munnstykke i den ende enden. Disse er kjent som en «cigalike» da den etterligner en vanlig sigarett. Andre typer er litt tykkere mens noen andre har størrelsen og tykkelsen som kan minne om en vanlig 20-pakning.

En slik litt større mod vil også ofte ha begrensede valgmuligheter (om noen i det hele tatt) ang. temperaturkontroll og sub ohm, noe som passer de fleste nybegynnere helt fint. Dette er fordi mengde watt ombord i det innebygde batteriet er ofte begrenset (vanligvis 40w på de enkleste).

 

 


En av mange modder med eksterne batteri markedet har å by på i dag. (Vaporesso Revenger 220W TC)

– Eksterne Batteri;

Hvis modden bruker eksterne batteri bruker den oftest ett, to eller tre batteri.
Hvis ett batteri, kan du ofte fint lade det gjennom modden i seg selv (hvis godkjent fra produsent, sjekk manualen som fulgte med modden!).

Hvis den bruker flere enn ett batteri anbefales det på det sterkeste at du lader batteriene i en ekstern lader til tross for at de fleste moderne modder i dag kan lade gjennom USB.

En ekstern lader vil forlenge batteriets levetid betraktelig og det gjør det mulig for deg å manuelt sjekke at batteriene du bruker er i god helse (ingen synlige skader på hverken batteriets positive eller negative post samt ingen skader i plasthylsen som omslutter batteriet).

En regulert mod med eksterne batteri har veldig ofte høy watt kapasitet samt mulighet for bla. temperaturkontroll. Dette er positivt for brukere som ønsker å dampe med lav motstand (sub ohm) og som liker at dampen de innhalerer er varmere enn normalt. Dette er modder og valgmuligheter som foretrekkes av de fleste erfarne dampere da det gir svært god kontroll.


– Felles for alle regulerte modder (uansett om de har innebygd eller eksterne batteri) er kontroll og sikkerhet.

Moderne regulerte modder har en chip i seg som vil gi deg beskjed om noe er galt – dvs. om der er en kortslutning, for høy eller lav volt, for høy temperatur på chip, for høy eller lav motstand (ohm), samt vil den beskytte batteriet når det er på tide å lade det.

Om noen av disse tingene gjør seg gjeldene vil modden simpelthen «nekte» deg i å bruke den inntil du har fått utbedret feilmeldingen (:
En regulert mod (gjerne med innebygd batteri) er derfor best egnet for en ny damper.

 


Les mere om;

Comments are closed.