Selv-Miksing av E-Juice


Hjemmebrygg 😀


Det er svært enkelt og ikke minst økonomisk å lage sin egen juice.
Det som er gøy er at det er så utrolig mange flotte oppskrifter der ute, og er du medlem av et dampeforum/gruppe kan du hente råd, tips og oppskrifter fra andre medlemmer. Jeg er selv medlem av en gruppe hvor jeg fikk en oppskrift som nå er min all-day-vape. Jeg kan ikke forestille meg hvor mange kroner jeg har spart på å mikse selv, men det er uten tvil snakk om tusenlapper.

hjemmebrygg
Det å mikse selv er for mange en hobby. Jeg kan ikke anbefale selvmiksing for en ny damper da det allerede er generelt nok for brukeren å skal sette seg inn i.
Hjemmebrygg er for damperen som har kommet dit hen at man ser en økonomisk gevinst ved å mikse selv. En erfaren damper bruker gjerne utstyr som fordamper mere juice enn med nybegynnerutstyr, dermed vil juiceforbruket naturlig nok øke i takt med erfarenhet.

Det å komme i gang med hjemmebrygg kan virke litt forvirrende da det er enormt mange typer essenser, stort utvalg av utstyr og man kan lure på om en virkelig trenger alt for å lage en god juice.

I oppstarten er det viktig å finne din favoritt-smakspalett; hvilken smak liker du aller best? Ut i fra ditt svar kan lete opp forskjellige oppskrifter og handle deretter.


VG

PG og VG.

Det første du tenger er en flaske hver av PG og VG.
Flaskene kommer i forskjellige størrelser og med forskjellige labels på seg.
VG er tyktflytende (nesten litt som sirup) og er definert som sky-produsenten i en juice.
PG er svært tyntflytende og er betegnet til å være juicens smaksbærerer.

Det å finne den rette balansen mellom de to er mye godt en smakssak – noen liker at det røsker litt i halsen ved innhalering, andre liker at juicen oppleves som «myk». Jo høyere PG-innhold jo mere halsrøsk.

 

 

PG

Mange foretrekker en PG/VG-ratio på 30/70.
Andre foretrekker at det «river» litt mer så da kan 40/60 eller 50/50 være mere rett.
Enkelte dog ønsker store tykke skyer og noen kan faktisk oppleve en allergisk reaksjon på PG. Hvis så vil en maks VG-juice være rette veien å gå.
Her må man rett og slett bare prøve seg frem for å finne den ratioen som en foretrekker.

 

 

 

 


Smaksessenser.

essenserDet fins i dag et uendelig utvalg av forskjellige smakstilsetninger du kan ha i din juice.
Pass på at du alltid handler dine essenser fra nettsider du stoler på, og at essensene dine er beregnet for bruk i damp.
Det anbefales for eksempel ikke å bruke smakstilsetninger du får kjøpt på Rema eller Kiwi’n, da disse består av kjemiske komponenter som kan være skadelig ved innånding. Bruk kun essenser fra pålitelige nettsider.

Veldig ofte må en prøve seg litt frem med essensene for å finne ut av hvor mye en skal bruke i en juice. Hvis du allerede sitter på en oppskrift måler du bare opp ved hjelp av gram eller milliliter hvor mye essens du skal ha i blandingen. Essensene kan også faktisk brukes til andre formål – feks. godteri! 😀

 


Konsentrat.

Et veldig fint sted å begynne med selvmiksing er ved hjelp av konsentrat.
Konsentrat er en ferdig mikset blanding av en gitt e-juice som skal blandes ut i ønsket pg/vg-forhold.

Veldig ofte står det på nettsiden hvor du kjøper konsentratet fra, hvor mange prosent av konsentratet du skal bruke i blandingen din. Evnt. kan du finne nøyaktig informasjon på produsentens nettsted.

Bildet du ser tilhørende denne bolken er av konsentratet «Red Astaire» fra produsenten TJuice.
Flasken inneholder 30ml konsentrat hvor det er anbefalt at man bruker 15% blandet ut i ønsket pg/vg-forhold. Eksempel på dette er;
Du skal lage 100ml juice med 30pg/70vg, 0mg nikotin.
Siden konsentratet nesten alltid er PG-basert vil mattestykket se slik ut;
Konsentrat PG-basert; 15% = 15ml. + vanlig PG; 15ml. + vanlig VG; 70ml = 100ml ferdigblandet juice.


Utstyr.Mikseutstyr

På de aller fleste norske nettsider vil du finne alt du trenger for å lage din egen juice.
I tillegg er det svært mange utenlandske forhandlere som selger utstyr som kan være vanskelig å finne i Norge, feks. flasker som ser litt anderledes ut.

Det du med sikkerhet trenger er et målebeger eller en større beholder med lokk hvor du kan ha all væsken oppi når du skal blande. Det andre du trenger er plasthansker da det ofte kan bli litt søl.
Åpenbart trenger du tørkepapir også 😛

Ved bruk av milliliter vil du ha behov for plastsprøyter – både store og små. Ved bruk av gram vil du ha behov for en liten digital vekt. Med mindre du skal lagre juicen din i beholderen du brukte til miksing, må du i tillegg ha flasker med barnesikring slik at disse kan lagres på en forsvarlig måte.
Det siste du trenger er en god miksekalkulator. Det fins flere av dem på nett og du vil finne 2 linker lengre ned på siden til kalkulatorer som jeg personlig foretrekker.


(Alternativt) Nikotin.

Nicotine ShotMange ønsker muligheten til å kunne tilsette nikotin til sin e-juice.
Nikotin kan du få kjøpt fra EU/EØS (med unntak av Danmark, Finland og Ungarn) til personlig bruk.

Det forventes at norske lover vil endres fra sommeren 2018-2019 som vil åpne for salg her til lands.
Maks styrke du da vil få kjøpt er 20mg.

Nikotin shots kommer i flasker på 10ml og består av en blanding av PG og VG samt nikotin.
Oftest er blandingsforholdet 50% PG og 50% VG samt nikotin.
Hvis en bruker shots til hjemmebrygg må en påse at en er nøye med miksekalkulatoren slik at en får en ferdig blanding bestående av ønsket nikotinstyrke, ønsket smak og ønsket PG/VG-forhold.

 

Nicotine Base

Et alternativ til nikotin shots er nikotinbase.
Nikotinbase er nikotin i høykonsentrat blandet ut i enten PG, VG eller en blanding av de to.
Nikotinbase kan kjøpes med forskjellig styrke – maks styrke er dog 100%.

!!Sikkerhet er viktig ved håndtering av nikotin!! 
● Alltid oppbevar nikotinen på en trygg, mørk og kjølig plass godt utenfor rekkevidde til barn og dyr.
● Alltid bruk plasthansker ved håndtering av nikotin, det er lett å søle litt og jeg lover deg at det siste du ønsker er nikotinbase på huden din!
● Alltid skru igjen nikotinflasken umiddelbart etter bruk, pass på at barnesikringen fungerer som den skal.
● Aldri smak på nikotinbasen! Nikotin i ren form er svært giftig og helseskadelig.
● Aldri la nikotinbasen bli utsatt for varme eller direkte sollys, da dette forringer kvaliteten på basen.

 


Spørsmål;
Hvorfor er noen juicer mørkere enn andre?
Svar;
De aller fleste e-juicer, enten hjemmelaget eller ferdig produsert, er originalt fargeløs. Over tid vil juicens farge mørkne og årsaken er vanligvis oksidering. Den største fienden er lys og oksygen. Blir en flaske med juice oppbevart uten noe beskyttelse feks. på kjøkkenbenken, vil fargen mørkne mye hurtigere. Det samme skjer om der er mye luft i flasken. En juice kan dog stå beskyttet i et kjølig mørkt rom men likevel få en mørkere tone. Dette er en mere naturlig prosess ettersom man har tilsatt smaksessenser i PG/VG’en og oppbevarer juicen på korrekt måte. Tilsatt nikotin vil også mørkne juicen over tid. Selv om en juice kanskje er nesten helt mørk er det ensbetydende med at den ikke ødelagt. Det kan også bare bety bare at modningsprosessen har fungert som den skal og at juicen nå har en rundere og fyldigere, mere kompleks smak.


Spørsmål;

Vil smaken endre seg over tid?
Svar;
Ja det vil den. Jo lengre en juice får stå, jo bedre vil den bli.
Det kalles for en modningsprosess og kan sammenlignes med en flaske vin. Juicen vil modnes og bli mere rund og kompleks over tid, ferdigstilt på en måte. Mange frukt-baserte juicer er en såkalt «shake’n’vape» hvor man mikser alle ingrediensene, rister flasken godt, lar den stå til boblene er borte, for så å umiddelbart dampe juicen. Til tross for å være «shake’n’vape» blir juicen faktisk mange ganger bedre bare ved litt modning. Ett gjennomsnitt er 2 uker lagring. Er det krem, karamell eller custard i blandingen bør den stå minst 3 uker, dette fordi disse smakstonene trenger mere tid på å utvikle seg.


Spørsmål;

Kan en juice bli ødelagt ved for lang lagring?
Svar;
Ja den kan det. Alle ferdigproduserte juicer har en holdbarhetsdato. Ofte vil en finne at juicer som inneholder nikotin forringes hurtigere enn nikotinfrie e-juicer. Når det gjelder hjemmelaget e-juice er prinsippet det samme – jo lengre den har stått på lager jo kraftigere smak vil det være. Etter nok tid vil den oppleves som stram eller harsk, noen opplever også en type peppersmak/duft. Er du i tvil kan du lukte på den eller prøvedampe. Er smaken fremdeles ok er jo saken grei. Opplever du derimot at smaken er forringet kan du ta med deg juicen til et apotek som vil destruere den for deg.


Spørsmål;

Hvordan oppbevarer jeg juicen og nikotinen min på best måte?
Svar;
Både juice og nikotin skal oppbevares i flasker med barnesikring. Flaskene skal også være tydelig markert med innhold. Flaskene bør aller helst stå i et skap som er mørkt og hvor det er kjølig, og det skal være utenfor rekkevidde til barn og dyr. For langtidslagring av større innhold kan man fint fryse ned væsken. Pass på at du har flaskene i en zip-pose eller i en lukket beholder. Væskene skal ha romtemperatur når de mikses, så hvis du oppbevarer juicen/nikotinet i fryseren må det stå en stund på benken for å oppnå romtemperatur før du tar det i bruk.


Spørsmål;

Jeg damper ikke lengre, hva gjør jeg med e-juicen/nikotinet?
Svar;
Det er ikke lov å selge eller kjøpe nikotinholdig e-juice i Norge (forventet lovendring sommeren 2018/2019), det betyr at du enn så lenge ikke kan selge juicen din til andre. Hvis du ikke har behov for væsken din lengre kan du fint levere den inn på ditt lokale apotek. De vil sørge for å destruere den på en forsvarlig måte. Aldri tøm nikotinholdig e-juice i do eller i vasken. 


Spørsmål;

Jeg har kjøpt en flaske e-juice uten nikotin. Jeg ønsker å tilsette nikotin selv, hva gjør jeg?
Svar;
Nicotine BaseDet første du må gjøre er å finne ut av hvor mange ml juice du har. Så må du finne ut av hvor høy nikotinstyrke du ønsker å dampe. Det neste du må ha er selvfølgelig nikotin samt en mikse-kalkulator. Link til kalkulatorer finner du nederst på siden.
Eksempel; Du har 30ml nikotinfri e-juice som består av 30% PG og 70% VG. Og la oss si at du ønsker at juicen skal ha en styrke på 12mg nikotin. La oss så si at du har en PG-basert nikotinbase på 100mg/100ml. Det betyr at du må tilsette nøyaktig 4.09ml nikotinbase for å oppnå ønsket styrke på 12mg. Juicen vil da bestå av 38.4% PG og 61.6% VG.

 

Nicotine ShotEt annet eksempel er om du bruker nikotin shots. La oss ta det samme scenarioet; du har 30ml juice og du ønsker å tilsette nikotin slik at du ender opp på 12mg styrke. Nikotin shotten du har er på 18mg, og den er la oss si 50% PG og 50% VG basert.
For at du skal oppnå ønsket styrke på 12mg må du tilsette intet mindre enn 60ml nikotin shot! Det er hårreisende mye væske men det lar seg selvfølgelig gjøre om ikke smaken på juicen er viktig. Smaken på juicen vil bli vesentlig «vannet ut» med så mye shot. I tillegg er juicens pg/vg-ratio nå være fullstendig anderledes; den består nå av 43.33% PG og 56.67% VG.


Nyttige Selvmiksings-Nettsider;

● NoSmoke.no – PG/VG/Essenser/Konsentrat/Flasker/Sprøyter/Oppskrifter
● PGVG.no – PG/VG/Essenser/Konsentrat/Flasker/Sprøyter/Vekt
● Chefs Flavours.co.uk – Essenser/Konsentrat til fornuftige priser
● Wizardlabs.us – Essenser/Konsentrat/Flasker/Sylindere
● E-liquid-recipes.com – Tusenvis av oppskrifter
● Vapeclub.co.uk – Ferdig blandet juice med og uten nikotin/Nikotin Shots
● Eciggs.se – Ferdig blandet juice med og uten nikotin/Nikotin Base
● Pink-mule.com – Ferdig blandet juice med og uten nikotin/Nikotin Base
● Cigge.no – Ferdig blandet juice med og uten nikotin/Nikotin Shots
● Esmokes.se – Ferdig blandet juice med og uten nikotin/Nikotin Shots/Nikotin Base/Essenser
● eJuice Me Up – Software for PC. Kraftig verktøy og en suveren kalkulator for korrekt mål av gr/ml/mg!
● Steam-engine.org – Online kalkulator
● Lucemill.com – Målebeger/Flasker/Sylindere/Essenser
● E-siggen.net – Rabattkoder Norge + Utland
● Planetofthevapes.co.uk – Rabattkoder Utland


Les mere om;

Comments are closed.