Joyetech eGo AIO og AIO Pro

To fluer i en smekk!


Joyetech sine eGo AIO er en storselger i Norge, og dette var faktisk en av mine første «modder» da jeg sluttet å røyke. Den annonseres med store ord og høy lovnad, men er den virkelig så brukervennlig som produsenten vil ha det til? Vi ser nærmere på eGo AIO samt eGo AIO Pro!


 


 

 

Produktet er utlånt av den norske dampebutikken Vaporix med formål om økt kunnskap av nevnte produkt blandt publikum.
Mjøsas fineste dampebutikk lokalisert på Gjøvik i Oppland har også en egen Facebookside.
Butikkens lokaler befinner seg forøvrig i Tordenskjoldsgate 1, Gjøvik.

 


Litt om moddene;


eGo AIO (All-in-one);
Liten og lett, modden er bare 11.8 cm lang og 19 cm bred og inneholder en batterikapasitet på 1500mAh.
Dette er nok kapasitet til å holde deg gående nesten hele dagen (avhengig av hvor mye du bruker den naturlig nok). Tanken har en juicekapasitet på ca. 2ml væske og du vil se en indikator på modden eller glasset for max kapasitet. eGo AIO har innvendig lys i tanken som du enkelt kan forandre ved trykkekombinasjoner på fyreknappen, fargene du kan velge mellom er blank, rød, gul, grønn,blå, indigo og lilla.
eGo AIO lades via en microUSB-kabel som følger med i esken. Denne plugges inn i laptop, PC eller veggadapter. Ved bruk av veggadapter må du passe på at den har maks 1A out/input. Alt over vil forkorte batteriets levetid og potensielt skade det. Modden har toppfylling, barnesikring, variabel luftjustering og utskiftbart munnstykke.

 

eGo AIO Pro;
I likhet med sin lillebror er også Pro liten og lett, men dog større og mer kompakt enn eGo AIO.
Pro er 14,1 cm lang, 22 cm bred og har en batterikapasitet på 2300mAh. Dette er i utgangspunktet nok batteri til å kunne holde deg gående en hel dag. Tanken har toppfylling, justerbart luftinntak men dog ikke barnesikring. Tanken holder ca. 4ml væske og i likhet med eGo AIO har også Pro en indikator ved glasset som forteller deg hvor max linjen er. Tanken har også innvendig lys som du enkelt kan forandre etter behov og humør.
Pro lades via en microUSB-kabel som plugges inn til laptop, PC eller veggadapter. Ved bruk av veggadapter må du passe på at den har maks 1A out/input. Alt over vil forkorte batteriets levetid og potensielt skade det.

 


Coiler.


Fordamperhoder, også kjent som en coil byttes enkelt ut etter behov.
Begge AIO’ene skrus enkelt fra hverandre hvor den gamle coilen kan erstattes med en ny. Pass på at du primer coilen før den tas i bruk – det vil si at man drypper noen få dråper med væske ned i selve coilen slik at den blir fuktig. Coilen settes så på plass og senkes ned i tanken som du har fylt opp med juice. Vent så minimum 10 minutter før du tar noen tørr-puff. Tørr-puff betyr at du innhalerer på vanlig måte men uten at du trykker på fyringsknappen. Ved å tørr-puffe suger du inn juice i eventuelle tørre partier i bomullen, slik at coilen nå er klar til å kan dampes på.

 

Det fins i dag 4 forskjellige coiler til eGo AIO og Pro.
● Cubis BF 0.5 ohm (SS316L) (sub-ohm DL)
● Cubis BF 0.6 ohm (Kanthal) (sub ohm DL)
● Cubis BF 1.0 ohm (SS316L) (DL og MTL)
● Cubis BF 1.5 ohm (Kanthal Clapton) (DL og MTL)

Alle disse coilene kan brukes på eGo AIO og Pro. Forskjellene på dem er ohm, hva coilens materiale er laget av (kanthal eller stainless steel 316L) og wattstyrke. Watt på disse to AIO’ene er irrelevant siden man ikke kan justere wattstyrken på hverken Pro eller AIO. Watten er satt og det eneste man skal gjøre er å innhalere. Coilene derimot kommer med anbefalt wattstyrke fordi coilene kan brukes på andre tanker og utstyr som har muligheten for variabel wattstyrke.


Hva er i esken?


Joyetech eGo AIO 
● 1 stk. Joyetech eGo AIO
● 2 stk. Cubis BF 0.6 ohm coil
● 1 stk. munnstykke (farget plast, anti spitback)
● 1 stk. munnstykke (plast, gjennomsiktig)
● 1 stk. USB-kabel
● 1 stk. brukermanual (engelsk)

 

 


Joyetech eGo AIO Pro
● 1 stk. Joyetech eGo AIO Pro
● 1 stk. Cubis BF 0.6 ohm coil
● 1 stk. Cubis BF 0.5 ohm coil
● 1 stk. munnstykke (sort plast, anti spitback)
● 1 stk. munnstykke (metall)
● 1 stk. USB-kabel
● 1 stk. brukermanual (engelsk)

 

 


Brukervennlighet og sikkerhet.


Både AIO og Pro er svært enkle i bruk.
Her er det ingen skjerm/display, justering av watt, du har ingen puff-teller og her er ingen temperaturkontroll. Det du dog har er en fast wattstyrke som automatisk justeres opp eller ned avhengig av hvor mye batterikapasitet det er igjen på det innebygde batteriet. Du har en knapp som du kan trykke 5 ganger for å slå den på eller av, og du holder knappen inne for å fyre. Når modden er slått av kan du endre tankens farge ved å holde inne fyreknappen inntil at idikatorlyset er på. Da trykker du bare på knappen for å endre farge eller rett og slett for å deaktivere lyset i sin helhet.

Tanken fylles enkelt opp ved å skru av toppdelen. AIO har barnesikring så denne må trykkes ned samtidig som du skrur den av. Toppdelen til Pro består av flere deler som enkelt kan tas i fra hverandre for rengjøring. Pro har også en soleklar fordel ved at du kan justere luftinntaket bedre enn på AIO, på denne måten får du en mere brukertilpasset dampeopplevelse.

Vær oppmerksom på at AIO og Pro har et innebygd batteri.
Det er ikke opplyst om AIO eller Pro har «pass through«, det vil si egenskapen som muliggjør damping mens den lades.
For sikkerhets skyld ville jeg ikke brukt utstyret under ladning. Når batteriet må lades vil et rødt lys blinke i tanken. Du vil også se et jevnt lys under ladning. Når den er ferdigladet slås lyset av.


 

 


Innebygd batterisikkerhet.


Beskyttelse mot kortslutning (før mod tas i bruk); Lys rundt knappen vil blinke 5 ganger for så å slå seg av. (1)
Beskyttelse mot kortslutning (mens mod er i bruk); Lyset rundt knappen vil blinke 3 ganger. Mod slår seg ikke av men kjører en reset. (2)
Beskyttelse mot langfyring; Fyres det lengre enn 15 sekunder, vil lyset rundt knappen blinke 10 ganger. (3)
Beskyttelse mot lav volt; Hvis batterivolten faller under 3.3V vil lyset rundt knappen blinke 40 ganger. Mod vil så slå seg av. (4)
Beskyttelse mot lav ohm; Hvis motstanden (ohm) er lavere enn 0.5 ohm vil lyset blinke sakte mens du fyrer.
Beskyttelse mot lav ohm; Hvis motstanden (ohm) er lavere enn 0.3 ohm vil lyse blinke hurtig 5 ganger. (5)

1 og 2; Det er flere grunner til at en kortslutning kan skje. De aller fleste gangene er det en brukerfeil som er årsaken og heldigvis er det ofte lett å fikse problemet. Sjekk at mod har nok strøm på batteriet. Det gjør du ved å sette modden i ladning. Hvis det lyser rødt er det nok dette som er grunnen – la modden få lade seg opp før du bruker den igjen. En annen grunn kan være luftbobler mellom coil og kontaktpunktet til batteriet i tanken. Skru av toppdelen og løft coilen opp – ser du noen bobler i tanken? La boblene forsvinne før du plasserer coilen på plass igjen. En siste grunn kan være dårlig coil. Tro det eller ei – mandagsvarer finner du ofte blandt ferdigcoiler. Hvis coilen er helt ny og du får en kortslutning, kan det bety at du har mottatt en eske med dårlig produserte coiler. Skru derfor coilen av toppdelen, sjekk at den ser ok ut for så å skru den på igjen. Hvis du fremdeles får varsel om kortslutning kan du prøve å bytte coil. Gir denne også en kortslutning kan du prøve å få tak i en annen ekse med coiler og prøve disse. Fortsetter problemet kan du oppsøke butikken hvor du kjøpte utstyret fra.

3; Veldig få mennesker innhalerer lengre enn 3-5 sekunder. Skulle du mot all formodning være en av dem som innhalerer lengre enn 15 sekunder, ja da vil AIO og Pro kutte strømmen på modden. Dette skjer for å beskytte coil og batteri. Coilen vil med veldig stor sannsynlighet bli svidd når det blir fyrt så lenge, samt at batteriet vil ha problemer med å gi nok wattstyrke ut.

4; Når batterikapasitet faller under 3.3V er det på høy tid å lade modden. Denne feilmeldingen blir borte så snart mod er ladet.

5; Bytt coil. Denne feilmeldingen kan komme av at coilen er feilprodusert eller at coilen er over gjennomsnittet godt brukt. Kast coilen og ta i bruk en ny!


For nybegynnere?


Joyetech eGo AIO og Pro annonseres og selges som nybegynnerutstyr.
Personlig er jeg ikke enig i dette da begge moddene kan skape noen meget forvirrende øyeblikk for en nybegynner. Siden brukermanualen inneholder svært begrenset informasjon, er det derfor lett for en nybegynner å bli demotivert når utstyret ikke fungerer som forventet.

Jeg sier dette fordi jeg selv har erfart dette med gitt produkt. Mitt første problem med eGo AIO var at den blinket unødvendig mange ganger og brukermanualen fortalte meg ingenting om hva feilen var og hvordan jeg kunne utbedre det. Manualen er basert på at brukeren allerede har noe kunnskap til dampeutstyr, da blir det faktisk feil å markedsføre produktet til nybegynnere.

Coilene er ikke annet enn helt okay – de er i utgangspunktet produsert for munn-til-lunge brukeren, men problemet er at de er altfor åpne til å få et godt MTL-drag. Man kan veldig fint ta direkte-lungedrag på Cubis-coilene – dog vil DL være et drag med motstand, men likevel er det fult mulig og kanskje også foretrukket. Jeg vil ikke kategorisere Cubis-coilene som gode MTL-coiler. Dette var noe jeg ikke var forberedt på da jeg som nybegynner forventet å kunne dampe MTL på min eGo AIO. Draget på 1.5 ohm coilen var svært luftig noe som igjen resulterte med kløe i halsen og hoste.

Et annet kjent aspekt med Cubis-coilene er spitback. Når du som MTL-damper skal innhalere vil du suge så godt du bare kan for å få nok damp gjennom munnstykket inn til munn. Dette betyr at det vil oppstå et visst trykk inni coilen, dette trykket vil dra juice inn i bomullen. Problemet oppstår når coilen er designet slik at den i utgangspunktet er «luftig» – dvs. at den kan brukes både til MTL og DL. Da vil mye væske suges inn i bomullen men coilen vil ikke klare å fordampe nok av denne væsken per innhalering, noe som igjen vil resultere i at bomullen blir overmettet av væske og spitback oppstår. Noen sier at det er som om coilen spytter varm juice, og ja – uten tvil er det dette som skjer.

For å unngå spitback må brukeren se på hvordan en innhalerer. Man må prøve å ikke suge så hardt om man damper munn-til-lunge.
Damper man direkte-til-lunge opplever en gjerne det motsatte; at coilen blir svidd fordi en ikke klarer å suge nok væske inn i bomullen for coilen pr. innhalering. Det er en hårfin balansegang og dette blir fort slitsomt for brukeren. Uansett hvilken dampeteknikk man bruker vil man ofte oppleve spitback bare ved å la modden stå til dagen etter. Dette gjelder spesielt 0.5 og 0.6 coilene da disse coilene har en netting i toppen av coilen. Disse coilene er notoriske for spitback og det eneste man kan gjøre er å fyre noen ganger (uten å innhalere) for å svi av overflødig væske. Alternativt kan man forsiktig dytte en q-tip ned i munnstykket for å suge opp overflødig juice.


Joyetech eGo AIO og Pro er kjempefine for brukeren som allerede har noe kunnskap om dampeutstyr. Jeg vil på ingen måte anbefale produktene til en nybegynner med mindre du har noen som kan veilede deg hvis problemer oppstår. Det er viktig at utstyret fungerer godt for en nybegynner og jeg skulle så inderlig ønsket at coilene var bedre designet for MTL-brukere.

eGo AIO og Pro er dog gode fordampere. De er lette å ta med seg og de tar svært liten plass. De har begge god batterikapasitet og coilene er flotte for en mindre kravstor DL-damper. De er begge svært enkle å fylle opp og det skal godt gjøres å få en lekkasje fra tanken. Både AIO og Pro liker best å stå oppreist da det forhindrer lekkasjer fra munnstykket, så ha det i bakhodet når du er ute og farter med denne i bagen.  Alt i alt er eGo AIO og AIO Pro gode kit, hvis du allerede har grunnkunnskapen på plass!


Les mere om;


 

Comments are closed.